Header Image

Jennie-Lie

Hej! Underbart att du har hittat till min blogg. Här skriver jag, Jennie-Lie, om mitt liv tillsammans med min man Hampus och våra tvillingar Leia och Mattis. De föddes 28 maj 2015 i vecka 31. Och i Januari 2018 väntar vi ett litet syskon. Vill ni kontakta mig för frågor eller samarbeten så gör ni det på [email protected]

Det här med tvillingar

Publicerad,
När vi fick reda på att det var två mirakel i magen så blev vi först otroligt lyckliga, som ni kan läsa om i det här inlägget. Sen dök det upp så mycket frågor i huvudet och jag insåg hur dålig koll jag hade på vad som händer i kroppen när det blir tvillingar, och mycket av dessa frågor är det jag får från andra också så jag tänkte försöka svara på vanligaste nu.
 
Hur  vanligt är det med tvillingar?
Av alla barn som föds så är ca 1,3% tvillingar.
Hur vet man om det är enäggs- eller tvåäggstvillingar?
Det kan man inte helt säkert veta förrän efter födseln. Det barnmorskan kollat på vid våra ultraljud är om det finns en skiljevägg, om den är tunn eller tjock. Är den tjock så är det stor sannolikhet att det är tvåäggstvillingar, är den tunn så kan det vara vilket som och är den obefintlig så är troligen enäggstvillingar.
Är det ärftligt att få tvillingar?
Tvåäggstvillingar är till viss del ärftligt då det handlar om hur många ägg kvinnan släpper. Är man äldre så släpps oftast fler ägg och därför har man större chans att få tvillingar om man är närmare 35 än 25år. Pappan kan inte påverka att det blir tvillingar, om pappan själv är en tvilling så kan han överföra tvillinggenen till en dotter så att hon får större chans att få tvillingar.
Enäggstvillingar är däremot något som idag inte kan hänvisas till någon ärftlighet. Däremot om du själv är enäggstvilling så har du dubbelt så stor chans att själv få enäggstvillingar.
Har du tvillingar i släkten?
Nej jag har inga tvillingar så nära i släkten så att detta skulle kunna vara ärftligt, därför blev vi extra förvånade när det var två. Efter lite släktforskning så har det visat sig att min morfars farmor fick tvillingar, det var dock inte min morfars far som var en av tvillingarna.
Måste man föda tvillingar med kejsarsnitt?
Nej det behöver du inte, ca 50% av tvillingar föds med kejsarsnitt idag. Hur du kan föda beror på hur tvilling 1 ligger i slutet av graviditeten, ligger den med huvudet neråt så går det bra att föda vaginalt. Ligger den med rumpan neråt (sätesläge) så blir det ett planerat kejsarsnitt. Detta kollas vid ett UL i vecka 36. Hur tvilling 2 ligger spelar ingen roll då den kan vända på sig när den första är ute, samt att kroppen är uppvärmt och kan klara av att föda tvilling 2 i sätesläge.
Är tvillingar mycket mindre när de föds?
I regel så har tvillingarna mindre genomsnittsvikt än singelbebisar. Om de stannar inne i 40 veckor så är genomsnittsvikten 3250g, en singelbebis har en genomsnittsvikt på ca 3500g.
 

Kommer ni på fler frågor så bara släng ut dom så ska jag svara så gott jag kan eller kolla upp det.

 
Källor:
http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Tema/Gravid/Graviditeten/Tvillinggraviditet/Att-vanta-tvillingar/
http://tvillingsajten.se/
http://tvillingklubben.eu/tvillingar/fragor-och-svar-2
 

2 Kommentarer

  1. Intressant läsning!

  2. Kloka underbara svärdotter 😉
    Du är bara bäst 😉 😉 😉
    //farmor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *