Hej underbara ni,
Nu smyger sommaren sakta på (eller okej den kom med ett brak här i veckan), och flera av er har frågat lite kring vår potträning och blöjfrihet med twinsen. Tro mig, det senaste året har det blivit en hel del tvätt och läskiga överraskningar!
1. Ta det lugnt, gör det spännande.
Som i allt annat så började vi inte potträna förrän de visade något slags intresse för det. Till en början så fick pottorna bara stå framme bland deras leksaker i vardagsrummet, vi pratade om att man kunde kissa och bajsa där men gjorde ingen stor grej av dem.
2. Låt barnen visa intresse
Leia var den första som började visa intresse för pottan, hon satte sig gärna där, läste en bok eller bara pratade om att kissa och bajsa på pottan. Tillslut började hon säga till lite försiktigt genom att ta av sig blöjan själv och säga kissa. Mattis var inte lika intresserad men kunde ändå vara där då och då för att kolla lite, testa sitta lite.
3. Dags att sluta och testa
Så i slutet av förra sommaren så bestämde vi oss, vi prövar! Vi bestämde oss för att sluta ha på blöjorna helt på dagarna, de första dagarna höll vi oss hemma och inne för att underlätta för oss själva. Efter de sov, innan de åt, efter de åt, innan de somnade igen så frågade vi alltid om de behövde kissa. Även ibland mitt i leken så avbröt vi för att sätta oss på pottan en sväng.
4. Hitta på roliga saker för att förstärka det roliga i att vara blöjfri
Efter några dagar när de börjat förstå galoppen med det hela så tog vi oss utanför huset för första gången, med massa extra kläder redo. Vi tog en utflykt till stan jag och barnens faster för att köpa trosor och kalsonger som vi pratat om att man hade nu när man inte behövde blöjan på sig.
5. Det tar olika lång tid
Leia blev blöjfri på en gång kändes det som, hon var redo på ett helt annat sätt än vad Mattis var. Bara efter några dagar så var det inga problem på dagarna, och efter någon vecka så ville hon heller inte ha blöja på natten, en endaste natt har hon råkat kissa i sängen.
Mattis däremot har vi haft det tuffare med, att kissa på pottan och i toaletten gick hyffsat okej. Men bajsat har han inte alls velat göra där, han har smitit undan till sina små hörn och bajsat i kalsongerna. Och på förskolan så har han gjort samma sak. Det vi har försökt göra där är att inte göra en så stor grej av det, utan kanske bara säga ”hoppsan glömde du säga till, kom så går vi och tar bort bajset”. Även om man inombords kanske vill skrika MEN HUR SVÅRT SKA DET VARA ATT INTE BAJSA PÅ SIG och håller på att spy av allt geggiga bajs man måste torka bort och tvätta varje dag.
Sista bilden jag har på Leia i blöja!
6. Man får backa
På förskolan har Mattis fått ha på sig blöja när de varit ute hela vintern, för att vi ska slippa tvätta overallerna hela tiden, och för att han ska slippa gå runt och vara blöt och geggig (eftersom han inte heller säger till efteråt).
7. Tillslut blir de redo
Men för någon vecka sen så började han helt plötsligt protestera högljutt när vi skulle ta på han blöjan på förskolan. Och då kände vi att det var dags att pröva igen, och så himla bra det har gått. Han var liksom redo nu, har bara hänt någon olycka på flera veckor. han säger till i god tid innan, sätter sig i lugn och ro och är så nöjd själv. På natten har han fortfarande blöja då han dricker så mycket på kvällarna och har ett helt annat behov av att kissa än vad Leia har.
Stora blöjfria älskade troll!
Så med Mattis tog det alltså 10 månader innan vi fick han blöjfri. Kanske är det någon av er därute som drar sig i håret över det här med potträning just nu? Jag vill bara säga att trots att det står i alla böcker att det bara är att totalsluta med blöjor och barnen vänjer sig, så är det helt okej att backa och känna att barnet kanske inte alls var redo. Som sagt plötsligt en dag så kommer de skrika när du vill ha på dem blöjan igen.
Till dig som ska påbörja detta äventyr i sommar, glöm inte bort att ge dig själv beröm för du står ut med bajslukt, kissiga underkläder och allt tvättande. Det blir bättre!
Senaste kommentarer