Igår var trollen och jag på strålande humör och jag kände för att pyssla på i köket. Så det blev lite fruktpure gjord.
Jag gjorde två mixar när jag höll på.
Mix 1
1 paket Jordgubbar
1 paket Exotiska frukter
Mix 2
1 paket hallon
1 paket blåbär
2 päron
2 bananer
La ner alla frukter (utom bananen som är så mjuk iallafall) i kastruller och täckte de precis med kallt vatten. Låt stå på plattan medan den värms upp och när det kokar så räcker det med att koka någon minut, frukterna och bären ska bara bli lite mjuka.
Ner med allt i en mixer, eller som jag en bunke och kör med stavmixern. Och sen är det redo att slås upp i burkar.
Nu är det såhär alla föräldrar som kikar in här, att jag kommer inte försöka vara någon jag inte är och ljuga och säga att våra troll bara får hemlagad mat. Nej så är det inte, jag kommer inte sätta någon press på mig där utan mat ska vara roligt för alla. Köpt mat är ju väldigt smidigt när man ska iväg har jag förstått? Men jag tycker däremot det är viktigt att den mesta mat vi köper till trollen, vare sig den är färdig eller innehåll till puréer ska vara ekologisk, speciellt frukter och bär.
Bästa hjälpredorna i köket!
Nu när de börjar vilja smaka mer även av vanlig mat, men fortfarande inte äter hela portioner så känns det lite värdelöst att laga storkok. Hur har ni gjort? Bara mosat av er mat? Eller fryst in isbitar och värmt på varje gång? Eller köpt småburkar färdig mat?
Anonym 10, vad märkligt du inte fått info ang detta under mina senaste 3graviditeter har detta nämts. Om jag inte missminner mig så var det hösten 2013 en stor "bomb" ang detta i media. Jag trodde det var allmänt att om man köper frysta utländska bör de kokas innan man äter dem.
Men mycket märkligt att inte alla barnmorskor även poängterar detta!
Ja det var precis sen dess jag har kokat bär, även till mig själv 😀 Tyvärr missade även min barnmorska att säga något om detta, och jag tror heller inte min BVC sköterska nämnt något om det! =( KRAM
Hej!
Om frysta bär kan innehålla hepatit A virus etc. (misstror dig inte, tvärtom! Bara en fråga) – varför får man aldrig höra som gravid att man bör undvika frysta importerade bär eller koka dessa först? Låter helknasigt att det inte står i några papper man får från barnmorskan, det borde det verkligen göra! Ingenting jag hörde talas om när jag väntade barn.
Kul att ni har en diskussion om det här, superbra om man lär sig något nytt! 😀 Nu när jag tänker på det så sa inte heller min barnmorska någonting om det. Men här är en länk från Hälsomyndigheten där det står lite mer 🙂 KRAM http://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/historik-smi-2003-2013/historik-pressmeddelanden/2013/frysta-bar-kan-ha-orsakat-utbrott-av-hepatit-a/
Mycket burkmat blir det… är jättedålig på att göra i ordning kött osv till barnmat, så det blir puréer med rotsaker och frukt. I början gick det bra med istärningar när det mest skulle smakas, men nu blir det hela burkar 🙂 Gör eget delvis också för att jag själv kan mixa sådant som jag inte hittar "på burk" i affären, så får man testa lite fler olika saker 🙂
Åh vad kul att dem börjat vilja ha mer mat?
Vi gör lite olika, ibland tar vi undan av vår mat när vi lagar middag och ibland ångkokar vi barnmaten separat. Iskuber är hur toppen som helst när barnen inte äter en hel portion, då man kan ta fram en kub som "smakis".
Vi vill laga maten själva så långt det går då jag är lite anti konserveringsmedel och E-ämnen till små bebisar, men vi har ändå tänkt att vi skulle ha burkmat hemma som reserv då det kan vara bra om vanliga maten tar slut/frysen går sönder etc. Samt att det är bra att kunna springa in i affären och köpa om man skulle vara ute på ärenden och blir borta längre än man planerat måltider för. Meeeen…. Så har vi fått ett barn som vägrar burkmat!? Allt hemlagat går ner oavsett vad vi ställer fram, men burkmaten spottar hon ut och skriker när vi räcker fram skeden igen.
Prova er fram med trollen så kommer ni se vad som passar bäst för er samt vad trollen helst vill ha?
Ja äntligen känner jag 😉 Dock är de inte superförtjusta i annat än just gröt och frukt, men vi försöker lite varje dag nu med olika puréer.Du är så grym som gör all mat själv, vill också göra det så långt jag orkar och hinner såklart 😉 Men förstår att det kanske blir lite mer måste om de inte gillar burkmaten, haha!!! PUSS SÖTIS!
När de fortfarande var i mest smaka-stadiet så frös jag in i muffinsformar (såna silikonformar), då blev en "muffin" lagomt för två tyckte jag 🙂
när de blev större och började äta som en portion så gjorde vi oftast samma som åt oss, men tog bort och kryddade mindre/saltade inte. så vi åt samma allihopa, men anpassat 🙂
blandade burkmat och hemlagat vi med… ganska mycket burkmat emellanåt, periodare med vad jag orkar fixa med hemma 😉
Åh va smart att börja med muffinsformar redan nu! Blir himla pilligt med iskuber också 😉 Mina äter dock fortfarande pyttepyttelite just när det gäller annan mat än gröt och frukt, så en iskub räcker för båda, haha!! KRAM
Till nr 5. Anonym: det är inte dumt/onödigt att koka frysta bär som ska ges till bebisar. Det har hänt att frysta importerade hallon visat sig vara en källa till hepatit A och kräksjukevirus. Även frysta jordgubbar kan innehålla smittor!
Hej! En fråga, varför måste man koka om det ändå körs i mixern? Mosas gör det väl ändå tänker jag.
Koka känns mest som att det tar död på vitaminerna. 🙂
Ser annars väldigt gott ut, jag vill också ha sån bärpuré! 😀
Heeej, superbra fråga!Jag har valt att koka dem efter allt som har stått om Hepatit i bär som inte är från sverige. Står en lapp på mitt Ica där det står, OBS Kom ihåg att koka bären 😀 Plus att jag aldrig är så smart att jag kommer ihåg att tina bären innan så för att få de ordentligt mjuka så kokar jag dem! Haha jag vill också äta puré till mellis 😉 KRAM!
Här har vi kört på storkok av mat och mixar. Även med frukt och puréer. Fryser in som istärningar och tar fram efter behov och värmer. Lätt att ta med. Bryt loss tärningar och lägg i barnmatsburkar så tinar det långsamt tills man har en micro. Överlag upplever jag ett mindre svinn så här.
Superbra ju, vilket bra tips när man ska ta med sig maten 😀 Underbart, tack! KRAM
Storkok och frusit in i istärningar, så smidigt! Funkar jättebra att ta med eftersom det är fruset med! Har gjort kött (kokt och malen fransyska) kyckling, lax, morot, palsternacka, broccoli, blomkål. Sen kan gjorde jag en tomatsås också 🙂 värm med smör eller olja! Tips är att köpa klämmispåsar och stoppa den hemmagjorda purén i! Väldigt smidigt och billigare blir det också.
Super duktigt av dig underbara?? sonahustru ??
Jag köper lite och gör lite. Det jag gör är exempelvis grönsaker/frukt mixade till purre’ och sen infryst i muffinsformar. Brukar ta av sånt vi själva äter typ broccoli och ärtor, skippar salt och mixar det som blir över när vi ätit. När de börjar med riktig mat tänker jag att de får de vi har, jag plockar undan åt dem innan jag saltat? Men hunns det inte blir det köpeburkar. Funkar fint det med?
Åh det låter ju perfekt, muffinsformar måste absolut köpas in till när de börjar äta mer!! 😀 Stor kram!